Det begynte med et julenek

Håndarbeidet veving har alltid vært en tradisjon på slektsgården Semb.

Semb Gård som stammer helt tilbake til 1355 ligger på Biri, et lite sted mellom mjøsbyene Lillehammer og Gjøvik. Det var derfor ikke så rart at Klare Schee i 1938 prøvde å veve av andre materialer enn det som var vanlig – nemlig halm.

Det første tapetet ble laget av julenek og plassert på veggen i spisestuen på gården. Hun syntes selv at det var et spesielt pent skinn i tapetet, og det ble derfor invitert til selskap for å få uttalelser fra andre. Arkitektene Arnstein Arneberg og Magnus Paulsson var så begeistret at de bestemte seg for å bruke halmtapetet i sitt prosjekt for Oslo Rådhus. Klare Schee tok egenhendig tapetrullene med seg på toget til Oslo, leide en visergutt og ei handkjerre og fraktet rullene fra Østbanen til Rådhuset. Det var harde tider, og det som var tiltenkt å være en bi-inntekt ble fort så mye mer.

I 1977 tok hennes eneste sønn, Torfinn Semb over driften av Biri Tapet.
Etter hans overtagelse har produksjonen blitt effektivisert betraktelig, blant annet gjennom utvikling av en maskin som kan sortere og pusse halmen delvis maskinelt samt vevstoler med bedre kapasitet. Uansett vil det alltid være et utpreget håndverksmessig produkt, som vi i familien er veldig stolte av.

I dag er det Torfinns eldste datter, Ingeborg Semb, som har tatt over ansvaret og fører tradisjonen videre.

 

 

Håndlaget stråtapet

Stråtapetet fra Biri Tapet er et miljøvennlig naturprodukt som gir en egen varme til et hvert rom. Halmen skifter rolig fargenyanser innenfor sitt eget fargespekter, ettersom lyset endrer seg. Fra morgen til kveld, fra årstid til årstid.

Stråtapetet vårt brukes i både private hjem og offentlige rom. Det er tidløst og passer inn i alt fra klassiske til moderne interiører. Naturen har alltid hatt en beroligende virkning på oss. Med stråtapet fra Biri på veggen kan man bringe litt av naturens ro og mykhet inn i hverdagen.

Stråtapetet er av svært høy kvalitet, og holder seg like vakkert år etter år. Hverken falmeflekker etter bilder og andre gjenstander eller spikerhull vil forekomme. Det eneste vedlikehold stråtapetet krever er enkelt renhold. Støvsug først og tørk deretter med en fuktig klut oppvridd i grønnsåpevann.

Stråtapetet er enkelt å sette opp ettersom grunnarbeid er unødvendig. Det stiftes rett på veggen, bortsett fra på mur hvor tapetlim for våte rom benyttes.

 

 

Tidløs eksklusiv brukskunst